Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ο Αλγερινός διπλωμάτης Λαχντάρ Μπραχίμι νέος μεσολαβητής για τη Συρία


Ο βετεράνος Αλγερινός διπλωμάτης Λαχντάρ Μπραχίμι συμφώνησε να διαδεχθεί τον Κόφι Ανάν ως διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία, δηλώνουν πηγές στα...
Ηνωμένα Έθνη τη στιγμή που η 17μηνη σύγκρουση ολισθαίνει βαθύτερα σε έναν πλήρους κλίμακας εμφύλιο πόλεμο. Παράλληλα, ανακοινώνεται επίσημα ο τερματισμός της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία. Ο τέως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αρνήθηκε να ανανεώσει τη θητεία του (που λήγει επίσημα στις 31 Αυγούστου), κατακεραυνώνοντας τς διεθνείς δυνάμεις για την αδυναμία τους να ενωθούν στην προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας.

Διπλωμάτες δήλωσαν την Πέμπτη υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters ότι ο Μπραχίμι (ο οποίος αμφιταλαντευόταν εάν θα δεχθεί την πρόταση για τη θέση αυτή από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκ--μουν) δεν επιθυμούσε να θεωρηθεί ως ένας απλός αντικαταστάτης του Κόφι Ανάν, αλλά ήθελε έναν άλλο τίτλο και εντολή. Δεν έχει καταστεί σαφές πότε θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Ο τέως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «υπέγραψε» το διεθνώς υποστηριζόμενο ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία, το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε από καμία εκ των δύο πλευρών και η βία επιδεινώθηκε δραματικά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τερματίζει την αποστολή των παρατηρητών στη Συρία. Η εντολή της αποστολής έληγε την 31η Αυγούστου και δεν πρόκειται να ανανεωθεί. «Οι συνθήκες δεν πληρούνται για τη συνέχιση [της αποστολής]» ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ζεράρ Αρό, κατόπιν συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση στη Συρία. Η Ρωσία ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να απευθύνουν οι μεγάλες δυνάμεις από κοινού με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν έκκληση στην κυβέρνηση της Συρίας και την αντιπολίτευση για να θέσουν τέλος στη σύγκρουση στη χώρα.

Μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος Πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν πρότεινε μια συνάντηση την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη της διεθνούς ομάδας δράσης για τη Συρία για να συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση. Σύγχυση προκάλεσαν, εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας πληροφορίες που ήθελαν τον Σύρο αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ-Σάρα να έχει αποσκιρτήσει, τελικώς όμως δεν ήταν ο ίδιος αλλά ο ξάδελφός του. Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ προχώρησε την Πέμπτη σε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, διορίζοντας νέους υπουργούς Βιομηχανίας και Δικαιοσύνης, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους για την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα.

alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου