Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Συνάντηση-κλειδί ΔΗΣΥ με ΔΗΚΟ για τη συνεργασία ενόψει Προεδρικών


Οι απαντήσεις που η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος αναμένει από την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, κατά την αυριανή συνάντηση στην...
Πινδάρου, θα κρίνουν εν πολλοίς και την προοπτική του μεταξύ τους διαλόγου όπως και τη στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη. Βασικός άξονας στο όλο εγχείρημα για συνεργασία είναι ο συντονισμός των δυνάμεων που θα συνεργαστούν ενόψει προεδρικών εκλογών, γιατί στο ΔΗΚΟ πιστεύουν ότι η πλατφόρμα στήριξης Αναστασιάδη δεν θα είναι διμερής αλλά διευρυμένη. 

Η απουσία αλληλοενημέρωσης, σεβασμού και συντονισμού στη συνεργασία με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ήταν ένα αγκάθι που προκάλεσε τα πολλαπλά ρήγματα σε εκείνη τη συνεργασία και οι δηκοϊκοί αξιωματούχοι θέλουν να προλάβουν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Κι από την άλλη, θέλουν να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις ικανές να πείσουν τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής για την ποιότητα της νέας συνεργασίας και ότι ο Πρόεδρος δεν θα κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους εταίρους του. Ένα άτυπο συμβούλιο ηγετών συνεργαζόμενων δυνάμεων που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη για προδιαβούλευση αλλά και για προώθηση προς υλοποίηση αποφάσεων και προγραμματισμών, θα ικανοποιούσε την ηγεσία του ΔΗΚΟ και κατ’ επέκταση το στελεχιακό του δυναμικό που δεν αποκρύβει την έγνοια του: πως όταν ένας εκλεγεί Πρόεδρος θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ερωτά κανέναν.

Τα άλλα ερωτήματα στα οποία δίνει έμφαση η δηκοϊκή ηγεσία έχουν κατά βάση να κάνουν με το Κυπριακό και τη διαχείρισή του. 

Η ηγεσία του ΔΗΚΟ θα προσέλθει στη συνάντηση στην Πινδάρου με τις γνωστές θέσεις που είναι διατυπωμένες στην πολιτική διακήρυξη του κόμματος, αναμένοντας απαντήσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων που είχαν εγερθεί στην προηγούμενη συνάντηση και αφορούν:

*Απόσυρση όλων των προτάσεων που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος Χριστόφιας και αφορούν στην περιτροπής προεδρίας, τον αριθμό των εποίκων και τη σταθμισμένη ψήφο.

* Εξοστρακισμό του σχεδίου Ανάν από το τραπέζι των διαβουλεύσεων για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού με τοποθέτηση σε αυτό ταφόπλακας.

* Το θεσμό του διαπραγματευτή και την ενίσχυσή του με διαπραγματευτική ομάδα.

* Το ρόλο και τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. 

* Τις διευρυμένες συνομιλίες στη βάση των ενστάσεων του ΔΗΚΟ στην αρχική πρόταση Αναστασιάδη.

Η αυριανή συνάντηση, όπως πληροφορούμαστε, θα αναλωθεί στο Κυπριακό, αφού σε αυτό καταγράφονται οι περισσότερες αποκλίσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, για να επανέλθουν στο κεφάλαιο της οικονομίας όπου εντοπίζονται περισσότερες συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ηγετική ομάδα του ΔΗΣΥ θα αναχωρήσει το απόγευμα του Σαββάτου για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, προσκεκλημμένη του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου